24 januari 2018

Persoonlijke professionele ontwikkeling in de seniorfase

Evenement aangemaakt doorOpmaat groep
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van Opmaat groep
Inschrijving sluit op10 januari 2018
 
Locatiecoachingsgesprekken bij Academy of Life, De Ploegschaar 12 Berkel-Enschot. De groepsbijeenkomsten vinden plaats op een school
Tijd16.00-20.00 (er wordt voor een broodje gezorgd)
BijzonderhedenDatum intake: week van 15 januari 2018. Groepsbijeenkomsten: Dagdeel 1: woensdag 24 januari 2018 Dagdeel 2: donderdag 1 maart 2018 Dagdeel 3: dinsdag 3 april 2018 Coachingsgesprekken worden individueel gepland in de week van 5 februari en 19 maart
 
SessieleiderAcademy of Life (Sander van Eekelen)
Sessieleider infoAcademy of Life biedt trainingen, workshops en individuele coaching aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit. In de aanpak staat het vergroten van het zelf-bewustzijn en de kracht van je eigen keuzes centraal. De kracht van Academy of Life is om mensen op een heel praktische manier succes- en betekenisvol in beweging te brengen. Voor meer informatie zie: http://www.academy-of-life.nl  Ervaringen van deelnemers 2017: “Zeer gericht kunnen werken aan mijn eigen professionaliteit. Veel inzicht in mezelf gekregen en handvatten om hiermee door te gaan. Krachtig is dat de groep klein is waarbinnen ik me altijd veilig heb gevoeld. Het coachgesprek was voor mij ook verhelderend en helpend. De opbrengst is dat je weer energie voelt en perspectief in je leven ervaart.” “Het heeft me dichter bij mezelf gebracht. Ik voelde steeds minder energie bij hetgeen ik aan het doen was. Nu zie ik mogelijkheden en kansen en komt mijn plezier weer helemaal terug.” “Hele heldere uitleg. Fijne afwisseling tussen luisteren en bewegen. Ik heb ervaren door weer anders naar mijzelf te kijken, dat ik meer het ‘stuur’ of ‘regie’ van/over mijzelf terug heb.”  “Heldere inzichten, bewust geworden van waar je staat, tools om mee aan de slag te gaan.” “Ik heb de regie van mijn leven weer overgenomen.”
Thema
Doelgroep

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

Inhoud

Doelgroep
De leerkracht die zich herkent in onderstaande beschrijving en/of uitspraken

Centrale vraag:
Hoe kan ik de laatste 10-12 jaar vitaal en met plezier blijven werken?

Kenmerken: expert, (eventuele) kinderen zijn het huis uit, zorg om gezondheid ouders / mantelzorg, …

Drijfveren: wil expertise overbrengen, toegevoegde waarde willen hebben, …

Kwaliteiten: loyaal, rust, senioriteit, …

De seniorfase kenmerkt zicht door één of meerdere van de volgende uitspraken:
* Waar ben ik (nog) goed in in mijn werk, waar wil ik de nadruk op leggen in mijn werk?
* Welke bezigheden kan ik eigenlijk beter aan anderen (gaan) overlaten, welke  
  nieuwe taken zouden bij deze fase passen?
* Wat zijn nog mijn mogelijkheden en hoe ga ik om met de toenemende onmogelijkheden?’
* Waar haal ik nog mijn energie en plezier vandaan in mijn werk? Hoe kan ik mijn
enthousiasme nog vasthouden of blijven voeden?
* Hoe kan ik ruimte creëren om mijn kennis en professionaliteit op een goede manier aan
jongeren over te dragen?’

Beoogd resultaat ·
Een duidelijk versterkt gevoel van eigen regie · Inzicht in je eigen energiebalans en weten hoe je die positief kunt beïnvloeden · Helder inzicht in je eigen vitaliteit en concrete handvatten om te werken aan de versterking van je vitaliteit en duurzame inzetbaarheid · Meer rust, plezier en vrijheid in je werk 

Aanpak
Een gecombineerde aanpak van groepsbijeenkomsten (3 van ieder 4 uur) met tussentijds 2 individuele coachgesprekken (1,5 uur). Het traject start met een intakegesprek (1 uur) waarin we samen je situatie in kaart brengen en je leervraag concreet formuleren.  De volgende elementen staan centraal: 
1. Zelfinzicht Vergroten van je zelf-bewustzijn over je kwaliteiten en drijfveren en wat je kunt doen om hier meer invulling aan te geven. Daarnaast het vergroten van je zelfinzicht t.a.v. je eigen vitaliteit en energiebalans. 
2. Overzicht en focus in mogelijkheden, eigen regie en belemmeringen Vergroten van je zelf-bewustzijn over wat op dit moment, in deze fase, echt bij je past. Hierin focus aanbrengen. Daarbij gaan onderzoeken van de kwaliteiten die je nu al in je werk inzet en welke kwaliteiten mogelijk nog meer naar voren mogen komen.  
3. Trouw zijn én blijven aan jezelf Het onderkennen hoe je je zelf op bepaalde punten mogelijk terughoudt en/of belemmert. Op basis van dit versterkt zelf-bewustzijn werken aan de omkering daarvan en het lef ontwikkelen om de benodigde stappen te gaan zetten.  

Het ‘echte’ werk vindt plaats in de periode tussen de groepsbijeenkomsten. Dan ga je aan de slag met oefeningen, je reflecteert en komt tot inzicht. In de coachgesprekken werken we dingen nader uit en komen we tot verdieping.