Aanvankelijk lezen! - 27 november 2018

Evenement aangemaakt doorPlein013
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van Plein013
Inschrijving sluit op26 november 2018
 
LocatieTheaterzaal CC Jan van Besouw in Goirle
Tijd16.00 - 17.30 uur
BijzonderhedenInloop vanaf 15.30 uur
 
SessieleiderDr. Astrid Geudens
Sessieleider infoDr. Astrid Geudens is verbonden aan de lerarenopleiding van Thomas More en werkzaam in de onderzoeksgroep taal- en leesdidactiek van de lerarenopleiding en opleiding logopedie en audiologie van Thomas More. Vanuit haar onderzoekswerk over fonologische vaardigheden bij jonge kinderen en aanvankelijk lezen aan de Universiteit Antwerpen maakte ze de brug naar praktijkgericht onderzoek. Gebeten door de vraag hoe onderzoeksinzichten het werkveld kunnen versterken en het werkveld omgekeerd meer kan betekenen voor onderzoek ging ze de uitdaging aan om als adviseur en hoofdauteur mee te werken aan een aanbod voor het jonge kind (Schatkist editie 3) en groep 3 (Veilig leren lezen kim-versie).
Voor wieVoor iedereen met interesse voor het proces van aanvankelijk lezen.

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

Leren lezen doet een nieuwe wereld opengaan en dat blijft. Er kan dan ook niet genoeg aandacht zijn voor een goede leesstart. Die basis ligt reeds in de jaren voordien. Maar hoe breng je kinderen tot de wereld van klanken en letters op een effectieve manier én een manier die bij jonge kinderen past? Wat speelt er zich af in het hoofd van een kind dat leert lezen en hoe kan je kinderen efficiënt begeleiden bij het automatiseren van klanktekenkoppelingen en het lezen van woorden, zinnen en teksten? Al ligt de focus hierbij op technische vaardigheden, de sessie maakt duidelijk hoe ze verbonden zijn met begrip, expressie en beleving. Inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek worden vertaald in concrete tips en adviezen voor didactiek, preventie en interventie. Op weg naar beter en liever lezen.

Doelstellingen:

Je weet na deze sessie:

O Wat je kan doen om kinderen te ondersteunen bij de ontwikkeling van letterkennis en fonemisch bewustzijn en hoe je eigenaarschap kan vergroten  

O Hoe je kinderen efficiënt kan begeleiden bij het automatiseren van klanktekenkoppelingen en het lezen van woorden, zinnen en teksten

O Hoe je de verbinding houdt met lezen met begrip en plezier en motivatie kan versterken

O Welke werkvormen en instructieprincipes je hierbij kan inzetten