22 mei 2019

Presentatiemiddag Taallab: Hoe verbinden we begrijpend lezen en online geletterdheid?

Evenement aangemaakt doorBibliotheek Midden Brabant
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van Bibliotheek Midden Brabant
Inschrijving sluit op21 mei 2019
 
LocatieDe Stemmingmakerij in Bibliotheek de LocHal, Tilburg
Tijd15:00-17:00 uur
 
SessieleiderFontys FHKE en Bibliotheek Midden-Brabant
Sessieleider infoHet Taallab is een jaarlijkse samenwerking tussen Bibliotheek Midden-Brabant en Fontys FHKE Om samen met studenten op zoek te gaan naar nieuwe effectieve manieren om taalonderwijs vorm te geven. In de voorgaande jaren is lezen gekoppeld aan technisch lezen en aan morele opvoeding. Tijdens deze editie van het Taallab onderzoeken de studenten begrijpend lezen in combinatie met online geletterdheid.
Thema
Doelgroep

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

Inhoud

Voor het formuleren van een goede zoekvraag, het zoeken naar informatie en het beoordelen van de bruikbaarheid van een bron zijn inmiddels veel lesvoorbeelden beschikbaar. Maar kun je een leerling handvatten geven om gestructureerd om te gaan met een online tekst, zonder te verdwalen in een oerwoud van hyperlinks?

Hoe begeleid je een leerling bij het verwerken van de gevonden informatie, eerst in het hoofd en daarna op papier/in een presentatie? En hoe zorg je ervoor dat een werkstuk niet bestaat uit knip en plakwerk, maar uit een eigen samenvatting van de gelezen tekst?

Naar dit soort vragen heeft  een groep pabostudenten in het voorjaar van 2019 onderzoek gedaan in het Taallab. Ze hebben onderzoeksvragen opgesteld, theorie bestudeerd en geëxperimenteerd in een klassensituatie.

Op deze middag maken ze, in een debat met het publiek én met experts op het gebied van begrijpend lezen en online geletterdheid, hun bevindingen openbaar: aan de hand van door de studenten geformuleerde stellingen worden standpunten ingenomen en ervaringen gedeeld.