02 oktober 2019

Basiscursus 3D-printen en het gebruik van de lasermachine rondom de Design thinking methode

Evenement aangemaakt doorOpmaat groep
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van Opmaat groep
Inschrijving sluit op2 oktober 2019
 
LocatieTheresialyceum, Prof. Cobbenhagenlaan 5, Tilburg
Tijd18.30-21.00 uur
BijzonderhedenDeze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten, namelijk op: 2, 10 en 30 oktober 2019. Voor deze cursus wordt een bijdrag van €125,- per deelnemer gevraagd. Voor deelnemers van Opmaat en Jan Ligthart is deze cursus kosteloos. Voor deelnemers van andere besturen wordt een achteraf een factuur verstuurd. (overleg dus met je directeur)
Kosten per deelnemer€ 125
 
SessieleiderMath Nijsten
Sessieleider infoDocent techniek en natuurkunde op het Theresialyceum, De afgelopen jaren, vanuit mijn functie, heb ik een mini-FabLab opgezet op het Theresialyceum. Dit is een fabrication labatory, een werkplaats met diverse machines zoals een lasersnijder, 3D printer en diverse scanners. Wij printen al vanaf 2011. Leerlingen van het Theresialyceum hebben één van onze 3D printers zelf in elkaar gezet. Leerlingen werken aan diverse projecten en maken dan gebruik van de 3D printer. Voorbeelden zijn: onderdelen van een quadcopter, schaakstukken, sleutelhangers werkstukken voor het profielwerkstuk zoals een dwarsdoorsnede van een verbrande huid en een gepersonicifeerd fotolijstje Voordat de leerlingen iets uitprinten maken ze eerst een tekening in Tinkercad of Rhinoceros. Tinkercad is open source CAD programma.
Thema
Doelgroep

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

Inhoud

Er zal hands on gewerkt worden, al het geleerde wordt meteen toegepast en kan meteen in de les gebruikt worden. Leidraad zal het 'Design based learning' zijn tijdens de lessen. Dit is de enige theorie die verteld zal worden. Allereerst gaan we aan de slag met Tinkercad om daar een model te gaan maken van een voorwerp dat ge-3D print kan worden. Daarna gaan we aan de hand van een thema aan het werk met ontwerpen. Delen van dit ontwerp kunnen geprint en gelasered worden. Tijdens de cursus kunnen we ook aan de slag met andere programma's zoals illustrator om daar vormen in te tekenen die dan gelasered kunnen worden. Ook kan ik advies geven over het opzetten of gebruiken van een technieklokaal.

De cursus kost 125 euro per deelnemer. Hiervoor wordt achteraf een factuur naar je school gestuurd. Overleg dus met je directeur of je hier aan deel mag nemen.

De cursus kan uitgebreid worden met een 4-de sessie met maximaal 2 leerlingen. Deze 4-de sessie zal tijdens de cursus besproken worden. Deze uitbreiding zal op een ander dagdeel plaats vinden. De kosten zullen 35 euro per leerling zijn.