Module GSEL4 Handelen in complexe onderwijssituaties met betrekking tot externaliserend gedrag - 2 oktober 2019

Evenement aangemaakt doorOpmaatgroep
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van Opmaatgroep
Inschrijving sluit op25 september 2019
 
LocatieOBS Panta Rhei Galjoenstraat 50 Tilburg
Tijd15.30-19.00 uur
BijzonderhedenDeze module bestaat uit vier bijeenkomsten op: 2 oktober, 23 oktober, 20 november en 18 december.
 
SessieleiderKlaas-Jan Kuper
Sessieleider infoSinds 2005 is Klaas-Jan Kuper docent aan de Fontys Hogescholen, Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO) bij de Master Educational Needs (EN). Na tien jaar ervaring in het bedrijfsleven heeft Klaas-Jan de switch gemaakt naar het onderwijs. Naast de PABO en de post HBO opleiding binnen gedrag heeft Klaas-Jan de studies Pedagogiek bachelor en master afgerond. Daarnaast is hij langdurig werkzaam geweest binnen het speciaal onderwijs, Cluster 4 (als groepsleerkracht en ambulant begeleider) en enkele stimuleringsscholen in Rotterdam. Als docent Master EN beweegt Klaas-Jan zich binnen de domeinen gedrag en begeleiden waar hij zowel modules verzorgt en op scholen werkzaamheden uitvoert in de voortgezette professionalisering. Daarnaast begeleid hij onderzoek en houd hij zich bezig met ontwikkeltaken.
Voor wie Leerkrachten, intern begeleiders

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

Bij sommige kinderen en jongeren kunnen er problemen ontstaan in hun sociaal – emotionele - en cognitieve ontwikkeling. Dit kan het gevolg zijn van aangeboren factoren en/of van risicofactoren in de ecologie van de leerling. In het ernstigste geval kan de ontwikkeling zo verstoord raken dat er sprake is van psychopathologie. In deze module maak je kennis met externaliserende problematiek. Bij deze externaliserende gedragsproblematiek (naar buiten gericht) ondervindt vooral de omgeving ‘last’ van het gedrag. Voor het kind / de jeugdige zelf is er sprake van een ernstige bedreiging van de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Daarnaast is er tijdens deze module extra ruimte voor specifieke praktijk gerelateerde vragen t.a.v. externaliserend gedrag.

Thema’s zijn: aandachttekortstoornis / hyperactiviteit / impulsiviteit (AD(H)D), hechtingsstoornis, gedragsstoornissen, stoornis van Gilles de la Tourette,

Wat kun je na deze module: