AHA! Waarnemen (Aandachtig-Helder-Anders-Waarnemen) - 9 oktober 2019

Evenement aangemaakt doorOpmaatgroep
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van Opmaatgroep
Inschrijving sluit op9 oktober 2019
 
LocatieTongerlose Hoefstraat 77-2 Tilburg
Tijd15.15-16.45
 
SessieleiderIlka Deltrap
Sessieleider infoIlka Deltrap is de drijvende kracht achter Sketch out Loud. Opgeleid als docent Beeldende Vorming en Visual Design, volgt zij al jaren een boeiend zigzagpad langs de domeinen: Onderwijs, Ontwerp en Ondernemerschap. Centraal staat het prikkelen van nieuwsgierigheid en waarneming en het ontwikkelen van het visueel en creatief vermogen in het onderwijs
Voor wieVoor onderwijsprofessionals PO. Leraren, IB’ers, lees/taalconsulenten. Voor iedereen die in het onderwijsveld werkzaam is en meer aandacht wil geven aan de stem van de leerling.

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

We geven op elk moment, in elke situatie betekenis aan wat we waarnemen. Deze interpretatie en blik op de wereld wordt gevormd door onze culturele en sociale achtergrond, onze kennis en onze ervaringen. Maar ook door ons vermogen om aandachtig, helder en anders waar te nemen, te luisteren en ons in te leven in een ander. AHA! Waarnemen is een vorm van onderzoekend en ontdekkend waarnemen.

Samen met de leerlingen onderzoek je een afbeelding, foto of object. Door aandachtig waar te nemen (slow looking), dit te verwoorden en naar elkaar te luisteren, wordt hun blikveld verruimd en verhelderd. Ze leren hun oordeel uit te stellen, kritisch, analytisch en creatief te denken. Ze verplaatsen zich in de ander en krijgen op die manier meer begrip voor elkaar. Zo wordt ook hun empathisch vermogen versterkt. Het draagt op een creatieve manier bij aan de ontwikkeling van visuele geletterdheid, spreek- en luistervaardigheid. Daarnaast kan het ook ingezet worden voor extra taalontwikkeling, of als er gewerkt wordt aan inclusie in de groep.

AHA! Waarneming kun je op veel verschillende manieren inzetten.

Deze inspiratiesessie biedt je een inkijkje in deze Waarnemingstechniek en de vele mogelijkheden in het onderwijs. Na deze introductie, kun je de basis al toepassen in je groep. Wil je je verder verdiepen in AHA!-waarnemen, dan zijn er verschillende mogelijkheden, die ik tijdens de inspiratiesessie kan toelichten.