01 november 2019

Studiedag Edu-Ley

Evenement aangemaakt doorEdu-ley
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van Edu-ley
Inschrijving sluit op20 september 2019
 
LocatieJan van besouwhuis
Tijd08.30-16.30
 
Thema
Doelgroep

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

Inhoud

Formatief evalueren, kleine veranderingen met een groots effect.

Formatief betekent dat je al werkend bezig bent met het verzamelen van bewijs over het leren van de leerlingen, op grond waarvan je je leerplan controleert en/of aanpast. De bewijsverzameling is daarmee direct verbonden met de impact die je verwacht te hebben met je aanpak en beslissingen die je onderweg neemt voor voortgang of bijstelling. Onder assessment/evalueren verstaan we de manier waarop je leerlingen vooruit helpt in hun leerproces door feedback te geven, vragen te stellen, het leerdoel helder te maken, aan te geven hoe een goed resultaat eruit ziet. Leerlingen krijgen een terugkoppeling van de leraar, maar ook van klasgenoten. Bovendien leren ze om zelf te reflecteren op hun leerresultaten. Zo maak je het leren zichtbaar. 

Ik wil je uitnodigen om je in iedere ronde in te schrijven voor een workshop. Geeft het systeem aan dat jouw keuze vol is, probeer deze dan in een andere ronde in te plannen. Er is nog plaats zat!

 

Workshops

Workshop naam Workshopleider(s)
Eveline Busch

Effectieve feedback zorgt ervoor dat leerlingen flinke stappen kunnen maken in hun leren. Goede feedback genereert een hoog effect. Maar is alles wat we aan leerlingen vertellen wel effectief voor het leren? In deze workshop leer je welke vormen van effectieve feedback er zijn en bij welke fase in leren ze passen. Compleet met voorbeelden.

Carola Riemens

Leerlingen leren en stimuleren om hun growth mindset in te zetten tijdens het leren, vergoot hun kans op succes. En daarbij: als leerlingen leren belangrijk vinden, meer inzet tonen en verantwoordelijkheid nemen om zichzelf te ontwikkelen tot wie ze willen zijn, komt dat zowel zichzelf als hun leraar ten goede. Niets is zo fijn voor een leraar als gemotiveerde leerlingen.

Tijdens deze introductie maken we kennis met de mindsettheorie en worden de fixed en growth mindset naast elkaar gelegd. We bieden handvatten met praktisch tips en ideeën om de growth mindset in de klas te stimuleren.

Lisette van Rossum

Het onderwijs in de onderbouw verschilt van dat aan oudere leerlingen. We krijgen vaak de vraag hoe je kan formatief evalueren in de onderbouwgroepen. Daar waar leerlingen voornamelijk leren uit spel is al vaak sprake van eigenaarschap bij leerlingen. Maar hoe kun je nou juist bij jonge leerlingen vanuit de essenties van formatief evalueren werken? In deze workshop ontvang je een vertaalslag van het onderzoek en gedachtegoed van formatief evalueren naar het onderwijs aan het jonge kind.

Tamara Kamman

Wanneer je een vraag stelt heb je een keuze. Eén kind laten antwoorden of de hele klas. Kagan Coöperatief stelt je in staat om dit met je leerlingen te verwezenlijken zonder al te veel aanpassingen te doen. In deze introductie workshop zet je hierin de eerste stap. Zodat je vertrekt met ideeën die je de volgende dag kan toepassen.

Myrthe Ransdorp

Helderheid van leraren heeft een hoog effect op het leren. Om helder te zijn in verwachtingen is het onontbeerlijk duidelijke doelen te stellen en te werken met succescriteria. In deze workshop nemen we je mee in het stellen van doelen en laten we je zien hoe het werken met succescriteria leerlingen kan helpen meer eigenaar te worden van hun leren.