Netwerkbijeenkomst Cultuur met Kwaliteit Tilburg - 14 november 2019

Evenement aangemaakt doorCiST
Inschrijving open voorAlleen medewerkers van CiST
Inschrijving sluit op13 november 2019
 
LocatieDe Pont
Tijd16:00 - 20:00 uur
Betaalwijzen.v.t.
 
SessieleiderCiST
Voor wieinterne cultuurcoƶrdinatoren, educatieteam, cultuurcoaches

De inschrijving van dit evenement is gesloten.

Lezing Wolf Brinkman:

Heel soms probeer ik mij te verplaatsen naar het moment dat een van onze voorouders met een verkoolde tak een streep trok op een rotswand. Het kan niet anders of het moet een magisch moment zijn geweest. Het besef dat je een gedachte met behulp van een streep aan de wand kon vastleggen. Er is een directe verband tussen die eerste streep op de wand en alles wat we nadien met de ontwikkeling van taal en rekenkundige symbolen hebben gemaakt.

Wolf Brinkman deed tien jaar onderzoek naar de manier waarop kinderen leren. Niet meteen heel wetenschappelijk omdat hij de meeste tijd samen met de kinderen over de grond kroop of op de tafels stond. Filosoferend en makend ontdekten zij dat er een natuurlijke relatie is tussen cultuur en onderwijs. Dat taal en rekenen geen doelen zijn maar middelen. Gereedschappen waarmee je de wereld om je heen kan onderzoeken.

In deze lezing laat hij zien hoe die werkwijze is ontstaan en hoe het curriculum van scholen eigenlijk op heel natuurlijke wijze past binnen het ruime begrip cultuur.