Workshop enIQma professionaliseringsspel/methodiek (hoog)begaafdheid voor schoolteams - 12 maart 2020

Evenement aangemaakt doorPOINT
Inschrijving open voorMedewerkers van alle organisaties
Inschrijving sluit op12 maart 2020
 
LocatieFontys HKE (PABO), Prof. Goossenslaan 1, Tilburg
Tijd15.30-17.00 uur
 
SessieleiderProf. dr. Anouke Bakx, Nathalie Laurens, Nathalie van Geloven, Nanda Heikamp, Elly van Dongen, Larissa Rand
Sessieleider infoProf. dr. Anouke Bakx werkt als bijz. hoogleraar begaafdheid aan de Radboud Universiteit en als lector Leren & Innoveren bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Zij is initiatiefnemer van de onderwijsonderzoekswerkplaats hoogbegaafdheid POINT013. Zij richt zich op professionalisering van docenten op het terrein van (hoog)begaafdheid.
Voor wieVoor leerkrachten, IB'ers en ondersteuners in het onderwijs die het spel willen proberen.

Bij deze workshop wordt eerst kort de basis gepresenteerd die ten grondslag ligt aan dit spel. Daarna gaan we samen aan de slag met het spelen van het spel. Er kan gekozen worden voor drie vormen: een spel over (mis)concepties t.a.v. (hoog)begaafdheid, een spel waarin het signaleren van begaafdheidskenmerken centraal staat, of het werken vanuit reële casussen waarbij o.a. gekeken wordt naar welke onderzoeksactiviteiten ondernomen kunnen worden. Kortom een dynamische workshop, waarmee wij onze kennis over begaafdheid graag willen delen!

Programma:
15.15 uur: inloop
15.30 uur: presentatie door Prof. dr. Anouke Bakx
16.00 uur: spelen van het spel
17.00 uur: afsluiting

 

Binnen de onderwijsonderzoekswerkplaats POINT013 hebben we de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het werken met begaafde leerlingen in het basisonderwijs. Bestaande kennis en nieuwe inzichten hebben we samengebracht in het professionaliseringsspel enIQma, een bordspel voor schoolteams over (hoog)begaafdheid. In de workshop presenteren we eerst kort de basis die ten grondslag ligt aan dit spel. Daarna gaan we samen aan de slag met het spelen van het spel. Er kan gekozen worden voor drie vormen: een spel over (mis)concepties tav (hoog)begaafdheid, een spel waarin het signaleren van begaafdheidskenmerken centraal staat, of het werken vanuit reële casussen waarbij oa gekeken wordt naar welke onderzoekactiviteiten ondernomen kunnen worden. Kortom een dynamische workshop, waarmee wij onze kennis over begaafdheid graag willen delen!

(Hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs hebben net als andere leerlingen recht op passend onderwijs. Het lukt nog niet altijd om ook de begaafde leerlingen in de klas passend te begeleiden. Om begaafde leerlingen goed te kunnen begeleiden, is het in de eerste plaats nodig om een begaafde leerling te herkennen. Kennis en expertise op het terrein van begaafdheid is nodig om goed bij de onderwijsbehoeften van begaafde leerlingen aan te kunnen  sluiten. Uit onderzoek weten we dat traditionele docentprofessionalisering voor hele teams niet altijd werkt en vaak niet bijdraagt tot beter onderwijs voor begaafde leerlingen.

Inschrijven >>