17 september 2020

Hechting en trauma; lesgeven aan kinderen met trauma - basistraining

Evenement aangemaakt doorBiezonderwijs
ContactpersoonMaud Straathof - m.straathof@dekracht.com
Inschrijving open voorMedewerkers van alle organisaties
Inschrijving sluit op25 augustus 2020
 
LocatieExpertisecentrum De Kracht, De Schans 135, Tilburg
Tijd16.00-18.30 uur
BijzonderhedenDeze training omvat 4 bijeenkomsten op de volgende data: 17 september, 1 oktober, 15 oktober, 29 oktober. De training is bedoeld voor iedereen die in zijn dagelijkse werkzaamheden te maken heeft met leerlingen waarbij de diagnose hechting of trauma er is of waarbij een vermoeden van bestaat.
Kosten per deelnemer€ 260
Betaalwijzefactuur
 
SessieleiderMaud Straathof
Sessieleider infoMaud werkt als orthopedagoog bij Expertisecentrum De Kracht. Zij verdiept zich al jaren in dit lastige en actuele thema. Haar trainingen worden druk bezocht en door deelnemers goed gewaardeerd.
ThemaOnderwijsontwikkelingen, Klassenmanagement, Pedagogisch handelen
DoelgroepOnderwijs, Kinderopvang

Doel

Het doel van deze training is om, naast het delen van theorie, te blijven kijken naar ieders persoonlijke wensen en vanuit daar een ‘handleiding voor jezelf’ voor het omgaan met hechting en trauma op te stellen.

Na deze training:

  • Heb je kennis van de bouwstenen van Truus Bakker voor zowel kind als volwassene
  • Heb je kennis van het model ‘trauma in ontwikkelingsperspectief’ van M. Delfos
  • Heb je inzicht in de verschillende typen hechtingstoornissen en bijbehorende gedragingen en interventies
  • Heb je inzicht in het eigen hechtingsproces en wat dit betekent voor de omgang met deze leerlingen
  • Heb je kennis van en ervaring met wat helpt en werkt in het omgaan met de verschillende leerlingen met hechtingsproblemen en trauma.

Inhoud

Ken je ze, de leerlingen met een beladen achtergrond of thuissituatie, al dan niet met een gediagnosticeerde hechtingsproblematiek maar in ieder geval met gedrag wat je veel energie kost en waar je maar weinig grip op lijkt te kunnen krijgen? Hoe kun je met hen het beste omgaan zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen en jij je energie evenredig kunt verdelen over de hele groep?

In deze training gaan we in op de nieuwste inzichten, modellen en ontdekkingen op dit gebied en wat dit betekent voor jou als onderwijsgevende of onderwijsondersteuner. De verschillende bouwstenen van hechting komen aan bod evenals het herkennen hiervan en het inzetten van het meest adequate leerkrachtgedrag. We geven handvatten voor de meest efficiënte interventies en gedragingen en plaatsen traumatische ervaringen van leerlingen in relatie met hechting.

Bijzonderheden

De training vraagt ongeveer 1,5  uur per week (5 uur totaal) voor huiswerk en zelfstudie. We verwachten dat je in je eigen praktijk gaat oefenen en uitproberen

Inschrijven