29 oktober 2020

Feedback geven en ontvangen

Evenement aangemaakt doorBiezonderwijs
ContactpersoonThea Noordijk - tnoordijk@dekracht.com
Inschrijving open voorMedewerkers van alle organisaties
Inschrijving sluit op15 oktober 2020
 
LocatieExpertisecentrum De Kracht, De Schans 135, Tilburg
Tijd16.00-18.30 uur
BijzonderhedenDeze training omvat 2 bijeenkomsten van 2 ½ uur met een huiswerkbelasting 3 uur in de vorm van oefenopdrachten. De data zijn 29 oktober 2020 en 12 november 2020.
Kosten per deelnemer€ 130
Betaalwijzefactuur
 
SessieleiderThea Noordijk
Sessieleider infoThea werkt als trainer en coach bij Expertisecentrum De Kracht. Zij heeft zich onder andere bekwaamd in het ondersteunen van onderwijsprofessionals en schoolteams ten aanzien van Positief Schoolklimaat. Communicatie is, ook daarbij, van groot belang. Met veel praktijkvoorbeelden, met kennis en ervaring neemt zij deelnemers mee in de wereld van communicatie.
ThemaBrede talentontwikkeling, Educatief partnerschap
DoelgroepOnderwijs: Onderwijzend personeel, IB'er, Onderwijsondersteunend personeel, Kinderopvang: Pedagogisch medewerker

Doel

Het doel van deze training is het leren feedback te geven en te ontvangen op een bij jou passende wijze, waardoor het onderdeel wordt van jezelf en van je relaties met anderen. Je leert omgaan met emoties die een rol spelen bij feedback. Je brengt je samenwerking met anderen naar een hoger niveau.

Aan het einde van de training:

  • kun je afstemmen op de ander zodat je het gesprek kunt gaan leiden
  • heb je inzicht in de meerwaarde van feedback geven
  • kun je zowel het geven als het krijgen van feedback inzetten voor verbetering en groei
  • kun je iemand respectvol en constructief aanspreken
  • kun je feedback formuleren volgens efficiënte communicatieregels
  • kun je je eigen denkpatronen herkennen
  • verbetert je inzicht in je eigen gedrag en in dat van anderen
  • kun je door middel van feedback constructieve relaties opbouwen

Inhoud

Communiceren doen we voortdurend; verbaal en non-verbaal. Feedback geven en ontvangen is een gespreksvorm die van groot belang voor je eigen ontwikkeling en die van anderen. Dit werkt pas constructief wanneer feedback zorgvuldig gegeven wordt en de ontvanger er goed mee om kan gaan. Maar we kennen allemaal de situaties waarin je wel tegen iemand zou willen zeggen wat je ervan vindt, maar je het niet doet omdat je niet precies weet hóe je dat nu het beste kunt zeggen zonder dat de ander zich aangevallen voelt of boos wordt. Wil je feedback geven op een manier dat een ander hiermee aan de slag kan? Wil je op een constructieve manier omgaan met feedback die je zelf krijgt? Vind je het moeilijk om feedback te geven of lastig om met ontvangen feedback om te gaan of vind je het lastig om dit te doen en er toch ook voor te zorgen dat de relatie met ander behouden blijft? Dan is dit de training voor jou.

Bijzonderheden

De training is bedoeld voor iedereen die dagelijks te maken heeft met verschillende gesprekspartners zoals; leerlingen, ouders en collega’s en die d.m.v. constructieve feedback willen leren de regie van het gesprek te krijgen en houden om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Inschrijven